Verhalen met muziek

Heleen Bartels Verhalen en muziek

Verhalen met muziek

Ik werk samen met twee vertelsters: Roos Fokkema en Judith Be.

Vertelster Roos Fokkema neemt u mee langs de onstuimige zee, de ruige kusten en de dichte mist van Ierland en Schotland. Roos reisde veel door deze mysterieuze streken en nam de opmerkelijkste reisverhalen mee terug. Daarnaast vertelt ze Keltische volksverhalen waarin natuurwezens zoals leprechauns, elfen en selkies de hoofdrol spelen. De verhalen worden verweven met harpmuziek en Ierse en Schotse ballades.

Tegenwoordig treed ik ook op met mijn dochter Judith, Judith speelt sinds haar 7de jaar viool. Zij studeerde een jaar volksmuziek in Zweden en studeert nu muziekwetenschappen in Amsterdam. In september 2021 gaat ze aan het conservatorium in Amsterdam beginnen aan de studie voor docent muziek.
Samen brengen wij volksverhalen uit o.a. Scandinavië en de Keltische landen. Maar ook sprookjes staan op ons repertoire. Wij treden op voor zowel volwassenen als kinderen (schoolconcerten)

 

De duur van een programma kan variëren tussen 20 minuten tot een avondvullend programma.

Wij kunnen ook een kerstprogramma verzorgen waarbij kerstverhalen uit verschillende landen en internationale kerstmuziek worden afgewisseld.

Voor schoolconcerten en kinderconcerten passen we de verhalen aan aan de leeftijd en het niveau (bijv. bij scholen voor speciaal onderwijs)

Ervaring: huisconcerten, concerten voor vereniging Nederland-Ierland, optreden Rosa Spierhuis, optredens in o.a. Utrecht, Drachten, Elburg en op Texel, opening expositie, kerstverhalen voor kinderen in de stal van de Stadsboerderij in Utrecht, schoolconcerten.

Repertoire

Het verhaal van Taigh en Seamus

Hoe de arme Taigh op zoek naar een manier om zijn pachtheer  Saemus te betalen en  ineens iets ontdekt in zijn tuintje…

 

Het verhaal van Thomas de dichter of hoe Heleen aan haar harp komt.

De bed-bed-bed-bed-overgrootvader van Heleen heette Thomas van Ercildoune. Op een dag kust hij per ongeluk de elfenkoningin. Oh oh, dat was niet slim….Wat er daarna gebeurt en  wat dat met de harp van Heleen te maken heeft…. luister maar.

 

Belmullet Fair

In het Ierse plaatsje Belmullet is helemaal niets te beleven. Voor Roos juist een reden om er naar toe te gaan. Tijdens de jaarlijkse fair ontmoet ze Padraig Sean die haar een ontroerend verhaal vertelt waarin Selkies een belangrijke rol spelen.

 

De harp van Brandiswhiere

De harpspeler Brandswhiere heeft alles wat zijn hart begeert, een huis op een prachtig eiland waar het altijd lente is en een lieve vrouw Telena. Als Telena op een dag verdwijnt en de winter invalt, weet Brandiswhiere dat hij de strijd moet aanbinden met een tovenaar Gourenspur. Als dat maar goed afloopt. Een verhaal waarin harpmuziek en verhaal in elkaar overlopen.

 

Ruby Wedding op Barra

In het kasteel van de MacNeill clan op een eiland bij Castlebay wordt het 40-jarig huwelijks feest gevierd van Cindy en Robbert MacNeill. Tijdens een boottocht op weg naar het kasteel vertelt de veerman hoe de twee elkaar ontmoet hebben.

 

Kerstverhalen voor kinderen en volwassen

  • Van een ezel die Schorriemorrie heette
  • De kerstnacht van de geit Sanneke
  • De kerstkabouter
  • Het kerstfeest van Teig

Wilt u meer informatie, neem dan vrijblijvend contact op.